D&B | PIANODUO

Click here to edit subtitle


O NAMA


Strast prema klaviru i kreativnost sviranja u paru ujedinili su Dubravku Vukalović i Brunu Vlaheka u D&B Duo. Već prvim zajedničkim nastupom 2006. u Lausannei ostvarili su golem uspjeh, oduševivši švicarsku publiku i kritiku svojom izvedbom djela za dva klavira Rahmanjinova i Bernsteina. Otkad su se upoznali tijekom studija na Konzervatoriju u Lausannei, gdje ih im je kao duu mentor bio glasoviti švedskog pijanist Dag Achatz, popularnost im neprekidno raste nizom nastupa od Amsterdama, Barcelone, Berlina, Budimpešte, Londona, Madrida, New Yorka i Palme de Mallorce do Pekinga i Monte-Carla u kojem su postali i laureati međunarodnog natjecanja za klavirska dua održanog 2013. g. Iste su godine debitirali i na azijskim pozornicama koncertnom turnejom po Kini, gdje kritika ističe „briljantnu virtuoznost njihovog dijaloga“. Prvi su hrvatski interpreti monumentalnog ciklusa „Vizije amena“ Oliviera Messiaena kojeg su izveli povodom 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb. Repertoar im se sastoji od originalnih djela kao i obrada za dva klavira i klavir četveroručno, a redovito izvode i djela suvremenih skladatelja od kojih su neka posvećena upravo njima. Profesori su na glazbenom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu i održavaju majstorske tečajeve u mnogim zemljama.


Dubravka Vukalović (Varaždin, 1984.) prvo glazbeno obrazovanje stječe na Glazbenoj školi u Varaždinu kod Olimpije Vojvode, a ubrzo nastavlja svoj glazbeni razvoj na glasovitoj Centralnoj specijalnoj školi pri Moskovskom državnom konzervatoriju "Petar Iljič Čajkovski" u klasi Alexandera Mndoyantsa. Školovanje u Moskvi završava summa cum laude, te kao iznimni talent, izravno upisuje treću godinu studija na Konzervatoriju u Lausannei (Švicarska) u klasi Daga Achatza i Jeana-Françoisa Antoniolija. Na istoj je instituciji i magistrirala, i to kao stipendistica švicarskog fonda "Max D. Jost", u klasi poznatog brazilskog pijanista i dirigenta Ricarda Castra. Njene akademske i umjetničke projekte godinama podupire i fondacija britanske obitelji Hallam. Snažan utjecaj na njenu karijeru imali su kontakti s umjetnicima kao što su Rudolf Kehrer, Anatolij Katz, Jean-Bernard Pommier, Ralf Gothóni i Evgeny Mogilevsky. Debitirala je u dobi od 14 godina nastupivši kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Pavla Dešpalja, a 2000. g. je osvojila i prvu nagradu na pijanističkom natjecanju „Zlatko Grgošević" u Zagrebu. Redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica diljem Europe, u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi i Rusiji, a ističu se i njeni nastupi na mnogim uglednim međunarodnim festivalima (Archipel u Ženevi, Glinka Festival u Moskvi, Festival de Primavera u Palmi de Mallorci, Muzički biennale Zagreb, Dubrovnik u pozno ljeto, Los Nocturnos de Cibeles u Madridu, Musica al atardecer u španjolskim kraljevskim palačama El Escorial i La Granja i dr.) U 2009. godini je nastupila na prestižnom međunarodnom festivalu suvremene glazbe u Ženevi u duu s glasovitim francuskim violistom Christopheom Desjardinsom te surađivala s francusko-švicarskim ansamblom «Namascae» uz Eduarda Leandra. Iste godine, istaknula se i kao solistica u Ravelovom Klavirskom koncertu uz Simfonijski orkestar Bahia u Brazilu. Snimke njenih nastupa zabilježene su za televizijske i radijske kuće u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Kini i Rusiji, te za Radio Suisse Romande (Espace 2).


Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu kod Vladimira Krpana, poslijediplomske studije završio na konzervatorijima u Lausannei i Kölnu kod J.F. Antoniolija i Vasilija Lobanova, da bi se potom usavršavao kod legendarnog Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu. Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja Alexander Scriabin u Parizu 2010. i Ricard Viñes u Lleidi 2008., laureat EPTA-inog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu 2007., 6. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012., kao i Concours international de piano de Lyon (Francuska) 2016. gdje je osvojio 3. nagradu kao i nagradu publike. Nositelj je naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije, dobitnik švicarske nagrade Paderewski, nagrade Yamahine zaklade u Madridu, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu 2011, te nagrade Artists on Globe 2014. Za svoja postignuća primio je i počasnu nagradu španjolske kraljice Sofije. Redovito održava recitale i nastupa diljem Europe, u Aziji, Africi, Južnoj Americi, Rusiji i Izraelu, na glazbenim festivalima (Dubrovnik, Beč, Bolzano, Moskva, Palma de Mallorca, Dar-es-Salaam, Verbier...) i u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música Catalana u Barceloni, Akademija Franz Liszt u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, St. Martin-in-the-Fields u Londonu, Mozarteum Salzburg, Tel Aviv Museum of Art, Shanghai Concert Hall, Seoul Arts Centre i dr. Ostvario je snimke za TV i radio kuće kao što su britanski BBC 3, nizozemski NPO Radio 4, španjolski RTVE i Catalunya Ràdio te Radio Suisse Romande za kojeg je 2008. snimio Saint-Saënsov Drugi klavirski koncert uz Orchestre Chambre de Lausanne. Autorom je skladateljskog opusa od pedesetak djela raznih žanrova koja se izvode diljem svijeta, u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Beč, Salzburg, Sankt Petersburg, Cambridge, Singapur i Seul, te između ostalog na Svjetskim danima nove glazbe u Sydneyu (Australija). Dobitnik je diskografske nagrade „Porin“ za 2018. godinu.


http://www.dubravka-vukalovic.com

http://www.brunovlahek.com