D&B | PIANODUO

Click here to edit subtitle


O NAMA


 Strast prema klaviru i kreativnost sviranja u paru ujedinili su Dubravku Vukalović i Brunu Vlaheka u D&B Duo. Već prvim zajedničkim nastupom 2006. u Lausannei ostvarili su golem uspjeh, oduševivši švicarsku publiku i kritiku svojom izvedbom djela za dva klavira Rahmanjinova i Bernsteina. Upoznali su se tijekom studija na Konzervatoriju u Lausannei, gdje ih im je kao duu mentor bio glasoviti švedskog pijanist i stručnjak za komornu glazbu Dag Achatz. Popularnost im otad neprekidno raste nizom nastupa od Amsterdama, Barcelona, Berlina, Dubrovnika, Londona, Ženeve, Madrida, Palme de Mallorce do Monte-Carla u kojem su postali i laureati I. međunarodnog natjecanja za klavir četveroručno održanog 2013. g. Iste su godine debitirali i na azijskim pozornicama koncertnom turnejom po Kini, gdje kritika ističe „briljantnu virtuoznost njihovog dijaloga“. Prvi su hrvatski interpreti monumentalnog ciklusa „Vizije amena“ za dva klavira francuskog skladatelja Oliviera Messiaena kojeg su izveli povodom 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb. Njihove snimke emitiraju se na TV i radio stanicama u mnogim zemljama. Repertoar im se sastoji od originalnih djela kao i obrada za dva klavira i klavir četveroručno, a redovito izvode i djela suvremenih skladatelja od kojih su neka posvećena upravo njima. Trenutno su profesori na Konzervatoriju Katarina Gurska u Madrid te drže majstorske tečajeve o klavirskom duu u Europi i Aziji.


Dubravka Vukalović (Varaždin, 1984.) prvo glazbeno obrazovanje stječe na Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi Olimpije Vojvode, a ubrzo nastavlja svoj glazbeni razvoj na glasovitoj Centralnoj specijalnoj školi pri Moskovskom državnom konzervatoriju "Petar Iljič Čajkovski" u klasi Alexandera Mndoyantsa. Po završenom školovanju u Moskvi, kao iznimni talent, izravno je upisala treću godinu studija na Konzervatoriju u Lausannei (Švicarska) u klasi Daga Achatza i Jeana-Françoisa Antoniolija. Na istoj je instituciji i magistrirala, i to kao stipendistica švicarskog fonda "Max D. Jost", u klasi poznatog brazilskog pijanista i dirigenta Ricarda Castra. Njene akademske i umjetničke projekte godinama je podupirala i fondacija britanske obitelji Hallam. Snažan utjecaj na njenu karijeru imali su kontakti s umjetnicima kao što su Rudolf Kehrer, Anatolij Katz, Jean-Bernard Pommier, Ralf Gothóni i Evgeny Mogilevsky. Debitirala je u dobi od 14 godina nastupivši kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Pavla Dešpalja, a 2000. g. je osvojila i prvu nagradu na pijanističkom natjecanju „Zlatko Grgošević" u Zagrebu. Redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica diljem Europe, u Aziji, Južnoj Americi i Rusiji. U 2009. godini je nastupila na prestižnom međunarodnom festivalu suvremene glazbe «Archipel» u Ženevi u duu s glasovitim francuskim violistom Christopheom Desjardinsom te surađivala s francusko-švicarskim ansamblom «Namascae» uz maestra Eduarda Leandra. Iste godine, ostavarila je i zapažen nastup kao solistica u Ravelovom  Klavirskom koncertu uz Simfonijski orkestar Bahia u Brazilu. Snimke njenih nastupa zabilježene su za televizijske i radijske kuće u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Rusiji, te za Radio Suisse Romande (Espace 2).


Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) studirao je u Zagrebu, Lausannei i Kölnu, da bi se potom usavršavao kod legendarnog Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu. Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja Alexander Scriabin u Parizu 2010. i Ricard Viñes u Lleidi 2008., laureat EPTA-inog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu 2007., kao i 6. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012 te Concours International de Piano de Lyon (Francuska) 2016. Nositelj je naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije, dobitnik švicarske nagrade Paderewski, nagrade Yamahine zaklade u Madridu, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu 2011, te nagrade Artists on Globe 2014. Za svoja postignuća primio je i nagradu španjolske kraljice Sofije. Redovito održava recitale i nastupa diljem Europe, u Aziji, Africi, Južnoj Americi, Rusiji i Izraelu, na glazbenim festivalima (Dubrovnik, Beč, Bolzano, Moskva, Palma de Mallorca, Dar-es-Salaam, Verbier...) i u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música Catalana u Barceloni, Akademija Franz Liszt u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu,  Mozarteum Salzburg, Tel Aviv Museum of Art, Shanghai Concert Hall, Seoul Arts Centre i dr. Ostvario je snimke za TV i radio kuće kao što su britanski BBC 3, nizozemski NPO Radio 4, španjolski Catalunya Ràdio te Radio Suisse Romande za kojeg je 2008. snimio Saint-Saënsov Drugi klavirski koncert uz Orchestre Chambre de Lausanne. Autorom je skladateljskog opusa od više od 40 orkestralnih, komornih, solističkih i zborskih djela raznih žanrova koja se izvode diljem svijeta, u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg i Seul, te između ostalog na Svjetskim danima glazbe 2010. u Sydneyu (Australija). Dobitnik je 1. nagrade na XXXIII. međunarodnom natjecanju za skladbe za orgulje „Cristóbal Halffter“ u Španjolskoj 2012. Notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Velikoj Britaniji i SAD-u.


http://www.dubravka-vukalovic.com

http://www.brunovlahek.com